Próchnica jest najczęstszą przyczyną naszych wizyt w gabinecie stomatologicznym. Większość z nas miała lub ma ubytki wywołane próchnicą czyli dziury w zębach. Każda tkanka twarda zęba (szkliwo, zębina , kostniwo) a także każda jego część (korona , korzeń) może zostać zaatakowana próchnicą , pod warunkiem ,że jest wystawiona na bezpośrednie działanie czynników próchnicotwórczych. Najczęściej jednak próchnica atakuje pokrytą szkliwem koronę zęba , nierzadko wkrótce po jego wyrżnięciu. Miejscami predysponującymi do próchnicy są przede wszystkim zagłębienia anatomiczne oraz powierzchnie styczne , co zależy w dużej mierze od trudności w ich oczyszczaniu przez ślinę i podczas zabiegów higienicznych. Poczytajmy co możemy zrobić aby uniknąć próchnicy.
Czym jest próchnica?
Próchnica jest to rozkład zęba powodowany czynnikami zewnętrznymi.
Dlaczego powstaje próchnica?
Istnieją cztery główne elementy mające wpływ na powstawanie próchnicy , a mianowicie : bakterie , cukry, uwarunkowania naturalne oraz czas .Bakterie znajdujące się w naszej jamie ustnej uczestniczą w rozwoju procesu próchniczego – sprzyjają tworzeniu się płytki nazębnej. Produkują m.in.kwas mlekowy ,który przyspiesza rozkład i demineralizacje szkliwa zębów.Cukry są pożywieniem dla bakterii. Procesy metaboliczne bakterii , oparte właśnie na cukrach, to główny motor powstawania próchnicy oraz płytki nazębnej. Warto nadmienić , że nie wszystko , co słodkie , szkodzi zębom. Najgorsze pod tym względem są : glukoza, fruktoza czy sacharoza. W przypadku czynników genetycznych sprawa jest oczywista – niektórzy z nas po prostu są skazani na większe zmagania z próchnicą , podczas gdy inni będą mieć mniej problemów z próchnicą.
Zapobieganie próchnicy.
Nie należy jednak obawiać się próchnicy , co raczej nie dopuścić do jej zapoczątkowania. A jak to zrobić? Szczotkujmy właściwie zęby po każdym posiłku , a przynajmniej 2-3 razy dziennie , używajmy nici dentystycznych oraz płynów do płukania jamy ustnej.Nie zapominajmy o oczyszczeniu języka , gdzie także mogą rozwijać się bakterie. Unikajmy też produktów bogatych w cukier i pamiętajmy o regularnych wizytach kontrolnych u stomatologa.
Leczenie próchnicy.
W przypadku gdy pojawiła się już dziura w zębie , musimy udać się do lekarza na leczenie i wstawienie wypełnienia, potocznie zwanego plombą.Pamiętajmy , że kluczowym czynnikiem jest czas , im wcześniej udamy się do dentysty , tym łatwiejszy będzie zabieg.Bardzo ważne jest aby jak najszybciej usunąć chore fragmenty zęba bowiem jeśli zaniedbamy nasze zęby i pozwolimy próchnicy się rozwinąć , może nas czekać poważniejsza terapia jak np.leczenie kanałowe lub nawet wyrywanie zęba. Innymi skutkami nieleczonej próchnicy są: zapalenia dziąseł , ropnie, poważniejsze powikłania związane z funkcjonowaniem całego organizmu ( np.zakażenie krwi) lub poszczególnych narządów.